Stockholmsbörsen noterades i fredags, trots rallyt efter SKF-rapporten för en nedgång på 0,29 procent och stängningskursen 1050,2 punkter. Förmiddagens uppgång och rallystämning avtog efter beskedet att Goldman Sachs stämts av den amerikanska finansinspektionen för att ha vilselett investerare i samband med subprimelån. Omsättningen uppgick till 22,4 miljarder kronor, vilket var hela 33 procent högre än snittet. Man bör ha med i kalkylen att det var lösendag av optioner och terminer.
Efter den omvända vinstvarningen från SKF rusade aktien men föll efterhand tillbaks något, men stängde ändå upp med 5,7 procent och 141,60 kronor. Resultatet var hela 29 procent bättre än förväntat. Efter det positiva resultatet lyftes hela verkstadssektorn och drog med sig Trelleborg som steg med 6,5 procent till 53,50 kronor. Sandvik klättrade 4,6 procent till 100,70 kronor.
Efter den senaste dagarnas rally i Ericsson sjönk aktien med 2,3 procent till 77,65 kronor.
PA Resources har fått sänkt riktkurs från SHB. Aktien stängde på 21,70 kronor och 1,5 procent.
SAS förlorar stora pengar varje dag på grund av askmolnet, aktien backade 2,4 procent till 1,21 kronor. Är detta nådastöten för bolaget?
Boliden har idag på morgonen fått sänkt rekommendation av HSBC. S&P Research höjde rekommendationen och riktkursen i fredags. Aktien sjönk 0,9 procent till 111,80 kronor.
Sony Ericsson presenterade en vinst på 18 miljoner euro att jämföras med den förväntade förlusten på 138 miljoner euro.
Dagens Industri rekommenderar Doro som köpvärd.
Getinge har fått höjd riktkurs av Piper Jaffray och S&= Equity.
Nokia har fått höjd riktkurs av Morgan Stanley.
Intrum Justitia har fått sänkt riktkurs av SHB.
Börsveckan tycker att Alfa Laval, Alltele och HiQ är köpvärda, men rekommenderar att avvakta med DGC, Lindab, Odd Molly och Phonera.
Ericsson som lämnar sin kvartalsrapport den 23 april väntas ha sänkt bruttoresultatet mot föregående år. Detta drar ner på förväntningarna och chansen ökar att bolaget kan överträffa rapporten…
Idag rapporterar följande svenska bolag: Metro International (kl 8.00), Säki (kl 11.00), Svedbergs (kl 15.00), Uniflex (kl 13.30)
Idag rapporterar följande utländska bolag: Citigroup (kl 14.00), Eli Lilly (före USA-börsernas öppning, kan alltså bli när som helst), IBM (kl 22.30), Philips (kl 7.00)
Följande klockslag kan vara bra att hålla koll på:
Kl 11.00: EMU: byggproduktion februari
Kl 16.00: USA: ledande indikatorer marsFör en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I Asien är det kraftiga kursfall i spåren av USA-börsernas utveckling i fredags. I Kina faller börserna inledningsvis med över 2 procent. Oron för vad finansinspektionens stämning av Goldman Sachs skall leda till pressar framförallt finansbolagen. Stämningen riskerar att rubba förtroendet för hela finanssystemet.
Den amerikanska S&P 500 terminen har backat men återhämtat en del av nedgången, men ligger fortfarande under den nivå Stockholmsbörsen stängde på i fredags. Mycket beroende på hur nervstarka placerarkollektivet är kommer vi förmodligen att få nedåtgående kurser i inledningen, dock inte så stora om vi kan lita på terminen.
Bland de ledande indikatorerna noterar jag framförallt hur nervositeten steg under fallet i fredags. VIX-indexet steg med 15 procent till 18,4 och det var breda nedgångar i USA. Nedgångarna har fortsatt i Asien och kommer säkert att prägla öppningen i Europa. Dollarna har fortsatt upp på oron och kostar nu på morgonen 7,22 kronor, även euron har stärkts mot kronan. Oljepriset har stigit och ett fat Brentolja kostar nu 84,85 dollar (alltså ungefär lika mycket i kronor räknat som i fredags. Guldet har fallit till följd av den panikartade utförsäljning som startade i fredags. Jag följer guldpriset som är mycket intressant nu och mailade en analys till de flesta av er i morse. Det har varit nedgångar även bland övriga metallpriser.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden